slovakmak-logoslovakmak-logoslovakmak-logoslovakmak-logo
  • Domov
  • O nás
  • Služby
    • Predaj a výkup maku
    • Separácia a čistenie maku
    • Výroba makového oleja
    • Predaj produktov z maku
  • O maku
  • Benefity maku
  • Kontakt
✕

Prečo zjesť každý deň aspoň za lyžicu maku?

Rozpovieme vám príbeh o jeho výnimočných účinkoch

Konzumácia maku je v mnohých krajinách sveta zakázaná, a to aj napriek tomu, že vo veku nad päťdesiat rokov by mala byť takmer povinná. Prečítajte si o jeho liečivých účinkoch.

Na Slovensku je mak súčasťou bežných stravovacích návykov, no o jeho liečivých účinkoch vie len málokto a pri tom by sme ich mohli poznať z prírodného liečiteľstva aj z vedy o výžive človeka. Rozpovieme vám príbeh pacientky, ktorej bola diagnostikovaná osteoporóza a pozrieme sa aj na medicínske fakty ohľadom výživových hodnôt maku.

 

slovakmak-8

Ak vám niekto povie, že by ste mali mak konzumovať každý deň, počúvajte ho pozorne. „Pred piatimi rokmi mi diagnostikovali osteoporózu. Mala som šťastie, že som v čakárni stretla jednu staršiu pani, ktorá mi povedala, že by som mala konzumovať mak a makový olej. Vyhľadala som si o maku viac informácií a zistila som, koľko vápnika obsahuje. Dokonca sa ukázalo, že mak ho má najviac zo všetkých potravín, ktoré bežne konzumujeme. Začala som ho jesť a na najbližšom vyšetrení sa ukázalo, že hustota mojich kostí sa zlepšila. Moje výsledky sa z roka na rok zlepšovali a teraz som na tom zdravotne oveľa lepšie. Môžete sa inšpirovať mojím receptom. Mletý mak zmiešajte s trochou vody, ochuťte medom, vložte do zaváracieho pohára a uložte do chladničky. V prvých mesiacoch konzumujeme aspoň 1 polievkovú lyžicu denne. Neskôr stačí každé dva dni,“ prezradila nám pani Hanka.

V ľudovom liečiteľstve je známy aj postup, v rámci ktorého sa odporúča každý deň ráno alebo po obede konzumovať mak s mliekom. Pridáme jednu polievkovú lyžicu mletého maku do 0,5 - 1 decilitra mlieka (môže byť aj voda), premiešame a vypijeme. Ľuďom po päťdesiatke sa odporúča takýto nápoj konzumovať denne.

A čo na to medicína?

Vo výživových tabuľkách je ohľadom obsahu vápnika mak ďaleko za ostatným potravinami, veď posúďte sami v nasledujúcej tabuľke*.

Potravina Obsah mg/kg
Mak 12620
Syry 1500 – 12000
Mlieko plnotučné 1100 – 1300
Tvaroh 600 - 800
Vaječný žĺtok 1300 – 1400
Fazuľa 1130

*Kompletnú výživovú tabuľku s obsahom vápnika nájdete na Osteoporoza.sk.

Liek, ktorý vás nezruinuje

V prospech maku svedčí aj jeho cena. Je oveľa lacnejší ako väčšina reklamovaných výživových doplnkov a začne pôsobiť skoro hneď. Ak ho zaradíte do jedálnička, váš zdravotný stav sa môže zlepšiť už po dvoch-troch mesiacoch.

O tom, že mak je prírodný liek, ktorý stojí za užívanie, svedčia aj nasledujúce zistenia, ktoré sú založené na dlhodobom užívaní.

  • mak je plný horčíka, ktorý pomáha budovať kostnú hmotu
  • obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a iné aminokyseliny
  • je bohatý aj na fosfor, vápnik, draslík a železo
  • spomaľuje proces starnutia kostí a spúšťa obnovu kostných tkanív 
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • môže zabrániť vzniku trombózy a embólie 
  • normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň posilňuje obranný mechanizmus organizmu
  • takmer úplne odstraňuje kŕče v nohách pri zmene počasia
  • priaznivo pôsobí na hojenie rán. 
Kontakt:
+421 905 786 483
info@slovakmak.sk
Sídlo spoločnosti:

SLOVAK MAK, s.r.o.
Trnavská cesta
920 41 Leopoldov
IČO: 46 885 072

Prevádzka:

SLOVAK MAK, s.r.o.
Areál PD vo Veľkom Blahove
930 01 Veľké Blahovo
GPS: 48.014628, 17.577933

SLOVAK MAK, s.r.o. © 2022 | Všetky práva vyhradené