slovakmak-logoslovakmak-logoslovakmak-logoslovakmak-logo
  • Domov
  • O nás
  • Služby
    • Predaj a výkup maku
    • Separácia a čistenie maku
    • Výroba makového oleja
    • Predaj produktov z maku
  • O maku
  • Benefity maku
  • Kontakt
✕

Prečo zjesť každý deň aspoň za lyžicu maku?

Rozpovieme vám príbeh o jeho výnimočných účinkoch

Konzumácia maku je v mnohých krajinách sveta zakázaná, a to aj napriek tomu, že vo veku nad päťdesiat rokov by mala byť takmer povinná. Prečítajte si o jeho liečivých účinkoch.

Na Slovensku je mak súčasťou bežných stravovacích návykov, no o jeho liečivých účinkoch vie len málokto a pri tom by sme ich mohli poznať z prírodného liečiteľstva aj z vedy o výžive človeka. Rozpovieme vám príbeh pacientky, ktorej bola diagnostikovaná osteoporóza a pozrieme sa aj na medicínske fakty ohľadom výživových hodnôt maku.

 

Ak vám niekto povie, že by ste mali mak konzumovať každý deň, počúvajte ho pozorne. „Pred piatimi rokmi mi diagnostikovali osteoporózu. Mala som šťastie, že som v čakárni stretla jednu staršiu pani, ktorá mi povedala, že by som mala konzumovať mak a makový olej. Vyhľadala som si o maku viac informácií a zistila som, koľko vápnika obsahuje. Dokonca sa ukázalo, že mak ho má najviac zo všetkých potravín, ktoré bežne konzumujeme. Začala som ho jesť a na najbližšom vyšetrení sa ukázalo, že hustota mojich kostí sa zlepšila. Moje výsledky sa z roka na rok zlepšovali a teraz som na tom zdravotne oveľa lepšie. Môžete sa inšpirovať mojím receptom. Mletý mak zmiešajte s trochou vody, ochuťte medom, vložte do zaváracieho pohára a uložte do chladničky. V prvých mesiacoch konzumujeme aspoň 1 polievkovú lyžicu denne. Neskôr stačí každé dva dni,“ prezradila nám pani Hanka.

V ľudovom liečiteľstve je známy aj postup, v rámci ktorého sa odporúča každý deň ráno alebo po obede konzumovať mak s mliekom. Pridáme jednu polievkovú lyžicu mletého maku do 0,5 - 1 decilitra mlieka (môže byť aj voda), premiešame a vypijeme. Ľuďom po päťdesiatke sa odporúča takýto nápoj konzumovať denne.

A čo na to medicína?

Vo výživových tabuľkách je ohľadom obsahu vápnika mak ďaleko za ostatným potravinami, veď posúďte sami v nasledujúcej tabuľke*.

Potravina Obsah mg/kg
Mak 12620
Syry 1500 – 12000
Mlieko plnotučné 1100 – 1300
Tvaroh 600 - 800
Vaječný žĺtok 1300 – 1400
Fazuľa 1130

*Kompletnú výživovú tabuľku s obsahom vápnika nájdete na Osteoporoza.sk.

Liek, ktorý vás nezruinuje

V prospech maku svedčí aj jeho cena. Je oveľa lacnejší ako väčšina reklamovaných výživových doplnkov a začne pôsobiť skoro hneď. Ak ho zaradíte do jedálnička, váš zdravotný stav sa môže zlepšiť už po dvoch-troch mesiacoch.

O tom, že mak je prírodný liek, ktorý stojí za užívanie, svedčia aj nasledujúce zistenia, ktoré sú založené na dlhodobom užívaní.

  • mak je plný horčíka, ktorý pomáha budovať kostnú hmotu
  • obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a iné aminokyseliny
  • je bohatý aj na fosfor, vápnik, draslík a železo
  • spomaľuje proces starnutia kostí a spúšťa obnovu kostných tkanív 
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • môže zabrániť vzniku trombózy a embólie 
  • normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň posilňuje obranný mechanizmus organizmu
  • takmer úplne odstraňuje kŕče v nohách pri zmene počasia
  • priaznivo pôsobí na hojenie rán. 
Kontakt:
+421 905 786 483
info@slovakmak.sk
Sídlo spoločnosti:

SLOVAK MAK, s.r.o.
Okočská cesta 731, 
930 10 Dolný Štál
IČO: 46 885 072

Prevádzka:

SLOVAK MAK, s.r.o.
Areál PD vo Veľkom Blahove
930 01 Veľké Blahovo
GPS: 48.014628, 17.577933

SLOVAK MAK, s.r.o. © 2022 | Všetky práva vyhradené