Pestovanie maku

makovice-a-mak-ruky1Mak je neodmysliteľnou súčasťou tradičného jedálnička v našich zemepisných šírkach. Mak siaty (Papaver somniferum L.) sa pestuje v rôznych agro-klimatických podmienkach takmer po celom svete, od rovníkových pásiem smerom na sever, cez Indiu, strednú Európu až po Škandináviu a južnú časť Anglicka. Podľa spôsobu využitia sa druhy a odrody maku pestujú ako olejnaté plodiny na konzumné a potravinárske účely. Semená na priamy konzum, olej zo semien, lisovaný za studena na mastenie jedál, na prípravu niektorých farmaceutík ako pomocná látka (emulzie, zložky mastí a pod.), ale aj na technické účely.
Mak má upokojujúce účinky, vplýva na posilnenie nervovej funkcie a zvyšuje psychickú výkonnosť. Vďaka obsahu vápnika je vhodný pri prevencii osteoporózy. Je vhodný pre studenú kuchyňu. Makový olej sa vyznačuje vysokým objemom aminokyselín a mastných kyselín, taktiež je bohatý na zdraviu prospešné minerály ako sú fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu spomaľuje proces starnutia, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov a pomáha zmierniť závažné ochorenia ako sú hypertenzia, embólia a trombóza. Vplýva na vyrovnanie hladiny cholesterolu v krvi a stimuluje prirodzené obranné mechanizmy organizmu. Olej zo semien získaný lisovaním za tepla alebo extrakciou sa využíva na výrobu mydiel, lakov, farieb, fermeží a pod. Ópiové maky sa využívajú na legálnu výrobu farmaceutík, extrahovanie alkaloidov zo zrelých makovíc.